Ризики «тихого полювання»

05 листопада 2019

Осінь  - традиційна пора, коли грибники, озброївшись кошиками, виходять на  «тихе полювання». Цього року з деяким запізнення розпочався грибний сезон.                                      

    Гриби це – справжній дарунок природи, в них дуже багато корисних речовин. Білків в грибах міститься більше, ніж у м’ясі, яйцях або горосі.  Та не слід забувати, що є й інший бік медалі – дуже багато грибів -  отруйні й для недосвідченого збирача вони становлять велику загрозу. Збираючи маслюки, лисички, опеньки чи навіть білі люди наражаються на небезпеку ризикуючи вкинути до кошика гриба двійника чи просто отруйного. Кожного року в Україні реєструються випадки отруєнь грибами.  

  Крім того і їстівні гриби не завжди рекомендуються до споживання, адже вони досить важкі для шлунка і печінки, тому людям з захворюваннями кишково-шлунково тракту слід дуже обережно споживати ці ласощі. Рекомендована денна порція для дорослих 200 грамів, дітям взагалі ж не рекомендується їсти гриби.                                                                    Щоб уникнути неприємних наслідків, лісівники ДП «Остерський лісгосп» радять  дотримуватися таких порад:

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
  2. Не збирайте ніяких грибів близько від автомобільних шляхів, великих промислових зон, сміттезвалищ.
  3. Не купуйте на базарах дикорослі гриби та суміші грибів із різних їх видів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.
  4. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом.
  5. Не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку і вагітних жінок.
  6. Не слід вживати гриби кілька днів підряд.
  7. При перших симптомах отруєння слід звертатися за допомогою до лікаря.

 

На сьогоднішній день не існує надійних способів визначення їстівних грибів.

   Твердження про те, що у відварі грибів, де є отруйні, чорніють вироби з срібла, набуває бурого кольору цибулина чи зубок часнику, що отруйних грибів не їдять комахи і слимаки- помилкові.

При вивченні та засвоєнні грибної грамоти рекомендуємо користуватися відповідними атласами їстівних та отруйних грибів, таблицями, стендами, де виставлено їхні зразки, брошурами «визначниками», яких зараз випускається багато і які мають бути у кожній бібліотеці.

Не гріх порадитись із знавцями, бажано, щоб досвідчений грибник супроводжував кожну групу збирачів                                                                                                            Дотримуючись цих правил, можна знизити ризики і отримати максимальне задоволення від «тихого полювання».

                       Інженер з охорони праці    Костенко М.І.