ЛІСОПОРУШНИК ПІД ОХОРОНОЮ ЗАКОНУ

12 серпня 2019

Вечірньої пори на території заповідного урочища «Псьолів острів» почувся звук падаючого дерева. Терміново на місце події виїхала рейдова бригада ДП «Остерське лісове господарство». Працівники державної лісової охорони провели обстеження місця події, але почувши звук автомобіля лісопорушник сховався. На законні вимоги, правопорушник зі схованки не вийшов, тому, що він бобер європейський – ( Castor fiber) єдиний на планеті представник родини бобрових. Нині в Україні бобер розповсюджений у 17 областях, з яких 56% припадає на зону полісся, 39% - на лісостеп і 5% - степ. Живе майже в усіх річках окрім малих річок , що впадають прямо в моря. Раціон цього ссавця дуже різноманітний переважно молоді гілки верби, берези, липи, дуба або в’яза. Тварина зрізує зубами з крони і перетягує до своєї оселі. Там бобер опускає гілки до води, причому, неодмінно зрізаними кінцями до дна. В теплу пору року тварина обожнює ласувати трав’янистими видами рослин. Трапеза проходить в певному порядку: спочатку листя, потім – верхівки пагонів, за ними стебла і, на закуску, корінці. Прекрасно харчується жолудями дуба, а ще інколи  за нестачі їжі можуть вдиратись до господарських городів, якщо вони знаходяться десь неподалік від їхньої хатки, в пошуках їжі. Якщо не виходить дістати до наміченої гілки, бобер підгризає дерево і валить його, домагаючись своєї мети. До речі, вважається, що ці гризуни вживають в якості корму понад 200 видів рослин, включаючи хвойні. За рік бобер з’їдає до центнера осикової кори і більш як 200 кілограмів болотистих трав. На зиму запасає гілки. Їх складає біля нори. У норах окремо розміщена спальня, їдальня й туалет. Якщо берег річки пологий і нору вирити ніяк, бобри будують хатки. У них цікавий уклад життя. У родині є п’ять-вісім тварин. Із батьками живуть діти, які народилися в цьому та минулому році. Старші обігрівають менших, гуляють із ними. Діти з’являються на світ у березні-квітні. Вони зрячі та в хутрі. За два дні плавають. Мати годує їх два місяці молоком. Працюють бобри переважно вночі або в сутінках. Улітку та восени активні до четвертої ранку. Морозів не бояться.

Інженер охорони і захисту лісу Жила О.М.